Slikken en afwijkende mondgewoonten

Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen
Jonge kinderen kunnen eet- en drinkproblemen hebben. Vaak komt dit voort uit verkeerde kauw- en/of gewoonten. Bij deze problemen leren wij de ouders hoe zij het kind het eten en drinken kunnen aanbieden, zodat de kauw- en slikfunctie op de juiste wijze worden gestimuleerd.

Kwijlen
Er zijn kinderen die veel of langdurig kwijlen, terwijl dat voor de kalenderleeftijd niet meer verwacht zou worden. Wij onderzoeken het mondgebied en bekijken de tong- en lipfuncties. Langdurig kwijlen wordt meest veroorzaakt door te slappe lipspieren of het nog onvoldoende kunnen bewegen van de tong. De behandeling bestaat uit het geven van oefeningen en adviezen om dit thuis in de praktijk te brengen.

Open mondgedrag en afwijkend slikken
Sommige kinderen slikken met de tong tegen de tanden. Vaak gaat dit gepaard met mondademhaling in rust. Mondademhaling en verkeerd slikken heeft een negatief effect op de groei van de kaken en het gebit. Deze afwijkende tonggewoonten behandelen wij met de OroMyoFunctionele Therapie (OMFT). Behandeling met OMFT behandelt het verstoorde spierevenwicht in en rond de mond.